Uitvaartkisten met een te beschilderen illustratie

Terugblik

Uitvaartkisten met een te beschilderen illustratie

Toen Florien Smits 14 jaar oud was, deed ze samen met haar broer en vriendjes iets bijzonders: ze beschilderde een kist van een overleden familielid. Deze gebeurtenis inspireerde haar uiteindelijk tot het opzetten van haar bedrijf Kleurjekist, dat uitvaartkisten aanbiedt met in de deksel een gefreesde illustratie, om door nabestaanden te worden beschilderd.

Bron: Kleurjekist

“We bieden nabestaanden een additioneel afscheidsritueel, in de vorm van het gezamenlijk beschilderen van de uitvaartkist. Of het nu gaat om families, kinderen, vrienden of collega’s, het gaat om de verbindende activiteit in aanloop naar het afscheid.”

Nabestaanden ervaren het ritueel als prettig: het heeft een duidelijk begin en einde en het geeft een gevoel van extra verbinding met de nabestaande. Je maakt voor een overleden dierbare de laatste aardse rustplek zo mooi mogelijk. En het afscheid wordt er ook heel persoonlijk door, want hoewel Florien werkt met een beperkt aantal illustraties, kleurt iedereen deze op zijn of haar eigen, unieke manier in. Florien: “Afscheid nemen is zwaar, maar het kan ook heel mooi zijn. En nu, twintig jaar nadat ik die kist zelf beschilderde, is dat nog altijd mijn allerbelangrijkste en fijnste herinnering aan dat afscheid.” Voorafgaand aan het opzetten van haar bedrijf, dat nu ongeveer een jaar oud is, heeft Florien veel onderzoek gedaan en vooral met heel veel mensen uit de sector gesproken, van rouwtherapeuten en uitvaartbegeleiders tot ontwerpers en kistenmakers.

Belangrijk voor Florien is dat ze een complete dienst levert; het gaat veel verder dan alleen een mooie kist. “Ik wil zoveel mogelijk ontzorgen. Daarom lever ik niet alleen de kist, maar ook kwasten, mengbakjes en acrylverf.” Uiteraard valt snelle levering ook onder deze ontzorging: nabestaanden kunnen binnen 24 uur na contact beginnen met het beschilderen van de kist, op de locatie van hun keuze. Omdat het om een voorgefreesde illustratie gaat, is het voor de nabestaanden niet moeilijk om te beginnen. Florien: “Als je op een blanco vel moet beginnen, is het vaak moeilijk; met inkleuren haal je die drempel weg. Terwijl iedereen er wel een eigen unieke draai aan kan geven.” Florien werkt samen met een aantal ontwerpers en biedt momenteel een zestal verschillende ontwerpen, maar het is de bedoeling dat de collectie groeit. Een ontwerp op maat is mogelijk, maar begrijpelijk moeten de nabestaanden dan wel iets langer op de kist wachten. Florien: “Ik heb met de ontwerpers afgesproken dat ze een eventueel ontwerp op maat snel kunnen maken.”

Ook belangrijk voor Florien is duurzaamheid. Daarom werkt ze samen met stichting Trees for All. Voor elke geleverde kist plant deze stichting in naam van Kleurjekist vier bomen, ter nagedachtenis aan de overledene.     

Bron: Kleurjekist

Hoewel Kleurjekist een bedrijf is, ervaart Florien het toch als een heel persoonlijk gebeuren. “Ik lever elke maand een aantal kisten, maar elke familie geeft een heel eigen invulling aan het inkleuren van de kist en ze delen die ervaring met mij. Ik weet van elke kist nog hoe deze eruitziet. Maar het mooiste vind ik de terugkoppeling die ik van nabestaanden krijg. Ze ervaren het als echt therapeutische bezigheid die verbindend heeft gewerkt en het afscheid wat lichter heeft gemaakt.”

Artikel door: Mischa Brendel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 119 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies