Waarom schrijven je kan helpen bij de rouwverwerking

Waarom schrijven je kan helpen bij de rouwverwerking
Iedereen rouwt op een andere manier. Sommige mensen hebben veel baat bij het schrijven over hun verdriet. Als je schrijft, vertrouw je je gevoel, verdriet, emoties en herinneringen toe aan het papier. Dit kan je steun geven in deze moeilijke periode. En stapje voor stapje helpt het je om het verdriet een plekje te geven.

Wanneer te schrijven over je verdriet

Schrijven kan je helpen als je het moeilijk vindt je verdriet te delen met anderen. Of als je het gevoel heb dat je al veel van je omgeving vraagt. Op momenten dat vrienden of familie er even niet zijn, zoals ’s nachts als je niet kunt slapen.En ook als je nog niet toe bent aan professionele hulp en graag zelf een stapje zet. Het helpt bij het onder woorden brengen van emoties. Door te schrijven kun je uitdrukking geven aan je gevoelens. En vergeet niet: Schrijven kan altijd.

Voordelen van schrijven

 • Schrijven kan altijd
 • Schrijven kan je opluchten, het luistert altijd
 • Schrijven kan in je eigen tempo
 • Door te schrijven kun je bij gevoelens komen die je moeilijk vindt anders uit te drukken
 • Zet je een stapje richting het verlies een plekje te geven
 • Schrijf je herinneringen op die fijn zijn om te bewaren

Hoe beginnen met schrijven

Beginnen met schrijven kan lastig zijn. Begin bij het kiezen van een mooi notitieboek of dagboek wat jou persoonlijk aanspreekt. Of een mooi notitieboek die je doet denken aan de overleden persoon. Zorg dan voor een plekje waar je op je gemak zit en waar je rustig kunt schrijven. Trek je even terug of ga bij het herdenksinsplekje in huis zitten.Er is geen goed of fout bij het schrijven. Het hoeft niet perfect en het hoeft niet netjes. Je mag schrijven over wat jij wilt. Als het jou maar steun en houvast biedt in een periode waarbij vanzelfsprekendheden misschien zijn weggevallen.Vind je het nog steeds moeilijk om te beginnen? Spreek dan met jezelf af dat je 5 minuten gaat schrijven. Komt er niets dan is dat ok. Schrijf je 1 zin dan is dat ook goed. Komt het schrijven in een flow, ga dan door na die 5 minuten voor zolang jij op dat moment nodig hebt. 

Onderwerpen waar je over kunt schrijven

Het kan zijn dat als je eenmaal begint de woorden uit je pen vloeien. Je ervaart het als fijn om al je gedachten aan de overleden persoon op te schrijven. We kunnen ons voorstellen dat dit misschien niet meteen op jou van toepassing is. Daarom geven we je hier wat inspiratie en vragen die je kunt beantwoorden in jouw notitieboek.
 • Mijn fijnste herinneringen aan jou zijn
 • Dit vond ik jouw leukste/mooiste eigenschappen
 • Hierom konden we samen altijd lachen
 • Ik had de volgende dingen nog graag met jou gedaan
 • Dit had ik je nog willen zeggen
Vind je deze vragen fijn? In het boek Herinnering aan jou staan deze en nog meer vragen die je kunt invullen om te schrijven over een overleden dierbare.

Na het schrijven

Zorg dat je na het schrijven iets ontspannend gaat doen, zoals een kopje thee drinken, een stukje wandelen of een meditatie oefening. Bezig zijn met je gevoelens en emoties kan zwaar en uitputtend zijn, dus dan is het fijn je batterij weer even op te laden. Het kan ook zijn dat je door het schrijven en het laten gaan van je gevoelens juist weer energie door hebt gekregen om iets te gaan doen.Schrijf jij over je verdriet en herinneringen? Beschrijf hieronder in de reacties hoe je dat doet en wat het voor je betekent, zodat je andere lezers kunt inspireren en helpen.

Bijzondere notitieboeken

3 reacties op “Waarom schrijven je kan helpen bij de rouwverwerking

 1. Iris zegt:

  Ik was erg verdrietig toen mij opa overleed, maar een maand nadat hij er niet meer was kreeg ik hier steeds meer moeite mee. Tegen deze tijd had ik hem al lang weer een keer gezien en dat kan nu niet meer. Ik vind het moeilijk mensen te storen met mijn verdriet. Mijn vriend is aan het afstuderen van het hbo en heeft hier dus ook helemaal geen tijd en energie voor. Iedereen om me heen heeft het verlies al geaccepteerd en ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan. Ik snap het ook niet. Mijn opa was nog zo gezond en actief, wat valt er te accepteren dat hem dit moest overkomen. Nu twee maanden later heb ik last van depressieve momenten waarbij ik alleen maar kan huilen, schreeuwen en het liefst een bord of 10 kapot smijt. Zijn naam op de grafsteen heeft een litteken achtergelaten op mijn netvlies. Ik zie het 24-7 door mijn normale zicht heen. Ik heb nu de stap genomen om een dagboek aan te schaffen waarin ik dit soort dingen allemaal kan wegschrijven. Het lucht nu al op dus ik verwacht dat het me wel gaat helpen.

 2. Cathy zegt:

  Ben.het er mee eens,,mijn partner is overleden,,ik heb er veel verdriet van vaak dagelijks huilen,,zie ik de kids moet ik huilen,ook als iemand vraagt,,hoe gaat het?
  Dan denk ik,,zeg dan niks,,maar t is wel n logische vraag..
  Lang getrouwd geweest,het is moeilijk en zwaar,was altijd positief,maar dat valt nu niet mee.
  Is er nog iemand die dit beleeft??

 3. Marielle zegt:

  Hallo Cathy, wat vervelend om te horen. Rouw is voor iedereen anders en ook iedereen gaat hier anders mee om.
  Weet dat hoe jij je voelt, het er mag zijn en het verwerkt mag worden.
  Door er veel over te schrijven of praten kan jij je verdriet delen en helaas zal daar veel tijd overheen gaan.
  Blijf je ook focussen op de mooie dingen die hij achtergelaten heeft en de fijne herinneringen van dingen die jullie beleeft hebben samen.
  Koester al die mooie momenten.
  Wij wensen jou in ieder geval veel sterkte.
  Liefdevolle groet,
  Marielle – Team ik rouw van jou

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 55 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies