Hoe troost je iemand?

Hoe troost je iemand?

Hoe troost je iemand? Iemand die verdrietig is troosten, is voor sommigen het lastigste wat er is. Wat zeg je tegen die persoon? Wat doe je? Sla je een arm om diegene heen of ben je misschien bang om dat te doen? Het lastige is dat iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er is niet een simpele vorm van troosten. Iedereen staat anders in het leven en heeft andere behoeften.

In dit artikel geven we je een paar tips die je kunt gebruiken om een ander te troosten.

Wanneer een dierbare van een nabestaande net is overleden:

  • Ga bij de vriend of vriendin langs die net iemand heeft verloren. Ook al weet je niet precies wat je moet zeggen of doen. Er alleen maar zijn voor die persoon is al fijn. Zijn er meerdere mensen die langskomen, dan kun je aanbieden om deze persoon te helpen. Door het zetten van koffie of thee ontzorg je degene die verdriet heeft. Hij of zij krijgt dan de ruimte voor andere dingen.
  • Stuur een kaartje en zeg dat je met het verdriet van de ander meeleeft. Dat je voor hem of haar klaar staat als dat nodig is. Dat je het verschrikkelijk vindt. Een persoonlijke tekst wordt goed ontvangen.
  • Bel de persoon op. Vraag of je iets voor hem of haar kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan praktische dingen zoals boodschappen, het huishouden, zaken online uitzoeken die geregeld moeten worden etc. Het kan namelijk voor een nabestaande moeilijk zijn om zelf hulp te vragen, dus dan komt het heel gelegen als je dat aanbiedt.

Na de begrafenis:

  • Bel of stuur een appje naar de nabestaande. Vraag niet ‘hoe gaat het?’ Want dat weet je natuurlijk wel. Óf je krijgt een oneerlijk antwoord. Beter is een vraag als: hoe gaat het vandaag met je? Of hoe gaat het met je sinds de laatste keer dat we elkaar zagen? Is er iets wat ik voor je kan doen? Vind je het fijn als ik langskom voor een kopje thee?
  • Geef de nabestaande een lange knuffel als je hem of haar ziet.
  • Je hoeft niet perse iets te zeggen als je hem of haar ziet. Er alleen maar zijn is ook fijn.
  • Vraag wat de nabestaande prettig vindt. Niet iedereen wil praten of herinneringen ophalen. Sommigen vinden het fijn om naar jou te luisteren als afleiding. Vind je het misschien prettig als ik over mijn dag vertel of wil je liever even niets zeggen?
  • Geef je vriend(in) een blijvende herinnering. Iets wat je doet denken aan de overleden persoon, of gewoon iets wat de nabestaande mooi vindt. Dit kan een mooi fotolijstje zijn of een waxinelichthouder. Ook een mooi notitieboek om herinneringen in vast te leggen en het verdriet van zich af te schrijven kan heel waardevol zijn.
  • Zorg voor afleiding. Vraag iemand mee om te wandelen met de hond. Of om samen te eten.
  • Ondanks dat het overlijden al wat langer geleden is, kan je nog steeds een kaartje sturen. In het begin staat iedereen er bij stil hoe zwaar het is, maar daarna gaan veel mensen weer door met hun leven. Het leven van een nabestaande is nooit meer hetzelfde. Hoe fijn is dit gebaar voor de ontvanger? Ook al staat er alleen maar: ik denk aan je. Of sterkte.
  • Biedt aan om samen naar het graf of uitstrooi plek te gaan als de ander daar klaar voor is.

Wat heeft jou geholpen met jouw verdriet? Of wat is jouw ervaring in het troosten van een ander? Wat zou je graag voor tips meegeven aan een ander? Zet ze hieronder in de opmerkingen.

Auteursrecht: jamesteohart / 123RF Stockfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 115 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies