Hoe om te gaan met het verlies van een dierbare tijdens de feestdagen

Hoe om te gaan met het verlies van een dierbare tijdens de feestdagen

Een eerste Kerst of Sinterklaas vieren zonder een dierbare die er niet meer is, is lastig. Families die gezamenlijk feestvieren, samen eten en stil staan bij wat ze allemaal hebben. Dat ze elkaar allemaal hebben. Op deze momenten kan het gemis van de overleden dierbare nog duidelijker naar voren komen. De feestdagen doen zijn aantocht en daarom hebben wij wat tips en ideeën opgeschreven voor deze moeilijke periode.

Doe wat goed voelt

Het is moeilijk als een geliefde of naaste er niet meer is. Je kunt daardoor letterlijk ziek zijn van verdriet. Belangrijk is dat je rond de feestdagen doet wat goed voelt voor jou. Wil je echt graag alleen zijn, bespreek dat met je vrienden en familie. Het kan juist ook fijn zijn om met vrienden en/of familie af te spreken. Samen zijn brengt verbondenheid en sleept je door deze lastige periode heen. Door activiteiten met anderen te ondernemen kun je je gesteund voelen. En daarnaast is een beetje afleiding ook heel fijn. Even niet bezig zijn met je verlies(verwerking) of juist het moment om het met elkaar een plekje te geven.

Wees je ook bewust van de dierbaren in je leven die er nog wel zijn. Focus je ook daarop. Als je er erg tegenop ziet om dingen samen met anderen te doen tijdens de feestdagen, kies dan bijvoorbeeld een dag om alleen te zijn en de andere dag met vrienden en familie.

Onderneem iets wat helpt bij het verlies verwerken

Je kunt ook deze periode aangrijpen om het verlies verder te verwerken. Wellicht spreken een van de volgende herdenk activiteiten je aan om in deze periode om te gaan met het verlies:

 • ga naar de begraafplaats en versier het graf in Kerst stemming
 • schrijf over de herinnering die je had rond de feestdagen met de overleden persoon
 • neem de tijd om een gedenkdoosje of een fotoalbum te maken
 • brand een kaarsje voor die persoon en spreek hardop uit wat je graag nog zeggen wil
 • spreek met vrienden en familie af om gezamenlijk mooie herinneringen op te halen
 • ruim een kastje of kledingkast op, hiermee geef je het verlies een plekje

Wederom, niets moet. Doe wat voor jou goed voelt. Het gaat erom dat het jou troost biedt.

Laat het verdriet er zijn

Een neiging die veel mensen met verdriet hebben, is het verdriet weg te stoppen. Maar probeer eens om het verdriet er te laten zijn. Het is onderdeel van jou. Door er tegen te vechten maak je het groter en wordt het alleen maar zwaarder. Wees niet bang dat je niet meer kan stoppen met huilen, laat het gaan. Huilen en tranen hebben een helende werking. Laat je lichaam zichzelf helen.

Heb jij ervaring met rouwverwerking in deze periode en wil je wat jou heeft geholpen delen met de lezers van dit artikel? Dan kan dat hieronder.

2 reacties op “Hoe om te gaan met het verlies van een dierbare tijdens de feestdagen

 1. Anoniem zegt:

  Ik zit nu in de rouw en heb niemand die me kan steunen . Telkens moet ik huilen omdat ik haar zo mis .

 2. Marielle zegt:

  Dat is heel verdrietig.
  Hopelijk kan je wat steun halen uit muziek, liedjes en teksten.
  Er zijn ook online rouwgroepen waarin je wellicht steun kan vinden.
  Veel sterkte! Liefdevolle groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 99 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies