Hoe moet ik rouwen?

Hoe moet ik rouwen?

Hoe moet ik rouwen is een lastige vraag die niet voor iedereen het zelfde antwoord heeft. Rouwen is zwaar en iedereen rouwt op zijn eigen manier. Op zijn eigen tijd en voor een periode die voor hem of haar goed voelt. Het verdriet over het verlies moet een plekje krijgen in je leven en dit kost tijd. Iedereen heeft naast het verdriet van het gemis ook ervaringen uit het verleden te verwerken met de overleden persoon. Dit kan invloed hebben op de duur en de intensiteit van de rouwverwerking. Gun je zelf die tijd.

Verdriet om een dierbare die er niet meer is, is een hele moeilijke en zware emotie. Niet iedereen kan de intensiteit van deze emotie aan. Het toelaten van dit gevoel kan, zeker in het begin, te zwaar en te heftig zijn.

Iedereen rouwt anders

Waar de een het prettig vindt om veel te praten met anderen over de overleden persoon, wil de ander het er liever niet met anderen over het verdriet hebben. Zij verwerken het alleen of stoppen het (tijdelijk) weg. Iedereen verwerkt het verdriet op zijn eigen manier. Heb altijd respect voor de manier waarop iemand rouwt ook als hij of zij op een andere manier rouwt dan jij. Niet iedereen kan gemakkelijk zijn emoties tonen of huilen. De een zoekt wellicht genegenheid en de ander zoekt liever afleiding in werk. Heb hier begrip voor en probeer elkaar te begrijpen.

Verwerken of wegstoppen?

Het wegstoppen van je emoties kan voor een korte periode de oplossing zijn. Als er nog veel geregeld moet worden, of als je helder moet nadenken over belangrijke zaken en beslissingen gaat dit vaak vanzelf. Maar op den duur is het belangrijk dat je naar je gevoel gaat luisteren, het verlies omarmt en de emotie toelaat. Ook al is dit gevoel van bedroefdheid en gemis nog zo zwaar. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de rouwverwerking te ondersteunen.

Wat kun je doen tijdens het rouwen?

Hieronder vind je verschillende mogelijkheden om het verdriet een plekje geven Wellicht spreekt iets je aan, misschien ook helemaal niets. Kijk wat bij jou en bij de overledene past.

  • Ga naar het graf, urn of herdenkingsplek.
    Het kan fijn zijn om een keer in de zoveel tijd naar het graf of de urn toe te gaan van de overledene. Neem bloemen mee, steek een kaarsje aan en ‘praat’ met de persoon. Heb je niet de mogelijkheid om ergens (vaker) naar toe te gaan, maak dan een herdenkinsplekje in huis.
  • Maak een altaartje of herdenkinsplekje in huis.
    Kies een fijn plekje uit waar jij je goed voelt. Zet op dit plekje bijvoorbeeld een foto van de overleden persoon, een herinnering van de persoon zoals een ring, horloge of kettinkje. Zoek een mooie kandelaar en brandt een kaarsje voor de overleden persoon.
  • Praat met vrienden over het gemis.
    Een luisterend oor is heel fijn. Het delen van je verdriet kan je helpen met het verwerken ervan.
  • Zoek professionele hulp bij de rouwverweking
    Heb je het gevoel dat je het niet alleen kan? Schaam je hier niet voor. Soms kom je zelf niet verder omdat het verlies te zwaar is. Dan is hulp zoeken de oplossing. Er zijn professionele begeleiders in rouwverwerking die je kunt benaderen.
  • Organiseer een bijeenkomst
    Herdenk ik deze bijeenkomst de persoon met je naasten. Lees elkaar gedichten voor, vertel verhalen en herinneringen over vroeger, brand gezamenlijk een kaarsje en zet een mooie foto neer.
  • Maak een ritueel
    Steek bijvoorbeeld elke avond een kaarsje aan voor diegene en sta even stil hoe fijn persoon diegene was.
  • Schrijf je verdriet van je af
    Het toevertrouwen van je verdriet in een mooi dagboek of notitieboek kan je helpen in de rouwverwerking. Schrijf op wat je van de persoon mist, wat je geleerd hebt, wat je leuk vond om altijd samen te doen. Of schrijf een kaartje of een brief voor de overleden persoon.
  • Maak een fotoalbum
    Zoek bijvoorbeeld foto’s die je nog hebt op je computer of telefoon hebt staan en laat deze afdrukken. Besteed aan het maken van het album veel tijd en liefde om een mooi bewaardocument te maken.
  • Heb geduld
    Het verlies blijft altijd, alleen de intensiteit van de pijn wordt langzaam zachter. Rouwen kost tijd. Rouwverwerking kost enkele jaren.
  • Maak een herdenksdoosje of herdenkingskist
    Verzamel spullen en aandenkens van de overleden persoon en stop deze in een mooi doosje of kistje. Dit kistje maak je open als je de energie van de overleden persoon even dichtbij je wilt hebben.
  • Zoek afleiding
    Zorg dat je ondanks je verdriet dingen blijft doen. Maak een wandeling, doe boodschappen, pak een hobby op of ga sporten. Zo zorg je er voor, dat er kleine momentjes zijn op de dag dat je even afgeleid bent. Als je afgeleid bent denk je op dat moment niet aan de overleden persoon of je verdriet.

Niets moet, alles mag! Bekijk, probeer en ervaar wat jou steun kan geven in deze moeilijke tijd. En bedenk dat dit voor elk persoon anders kan zijn.

Wat is jouw manier om te rouwen en het verdriet te verwerken die andere lezers kan helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 119 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies