Een nabestaande steunen rond de feestdagen 

Een nabestaande steunen rond de feestdagen 

Hoe kun je iemand steunen tijdens de feestdagen die zelf ziek is van verdriet door het overlijden van een dierbare. Wil je zoveel mogelijk rekening houden met die persoon. Of ben je juist van mening diegene gewoon tijdens de feestdagen aanwezig moet zijn. Zodat hij of zij dan lekker afleiding heeft als ze onder de mensen zijn?

De eerste Kerst zonder

Het zal altijd moeilijk zijn, elke Kerst opnieuw. Maar de eerste keer Kerst of Sinterklaas vieren zonder de overleden dierbare is wel extra lastig voor nabestaanden die heel dichtbij staan. Ze zitten wellicht nog midden in het rouwverwerkingsproces terwijl iedereen tijdens de feestdagen gezellig samen is. De leegte van de overleden persoon valt alleen maar meer op.  Omgaan met verdriet is lastig en de feestdagen zijn een nieuwe situatie waarmee ze geconfronteerd worden.

Wat kun jij doen voor de nabestaande die het verlies aan het verwerken is?

Omdat je misschien niet weet wat jijzelf kunt doen voor de nabestaande hebben we een lijstje met ideeën gemaakt. Hopelijk kunnen wij je helpen en zitten er een of twee bij die je kunt doen, zodat de nabestaande zich gesteund voelt. Afleiding zorgt er bij veel mensen voor dat ze de draad weer een beetje kunnen oppakken. Waarmee hij of zij zich weer een beetje goed voelt.

Geef de persoon extra aandacht

Bel in de maand december een keertje vaker of stuur een what’s app berichtje. Nodig hem of haar eens uit voor een kopje koffie. Of ga spontaan eens langs voor een wandeling.

Stuur een kaartje

De gebruikelijke kerstkaarten die worden gestuurd in deze periode zijn hier wat misplaatst. Een ‘vrolijk Kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar’ sturen aan de nabestaande kan gevoelig liggen en raar overkomen. Ondanks dat je misschien niet weet wat je op het kaartje moet zetten, stuur wel een kaartje. De persoon kan je steun en troost goed gebruiken. Kies dan bijvoorbeeld voor een neutralere kaart, zonder voorgedrukte tekst. Wat je er op kan zetten is heel persoonlijk. Wij hebben hiervoor een aantal sugessties:

– Heel veel sterkte met Kerst.
– Kerst zonder xxx zal nooit meer het zelfde zijn. Sterkte!
– Maar: zelf bedachte teksten worden het meest gewaardeerd door de nabestaanden. Spreek van uit je hart.
– Weet je echt niets op te schrijven, schrijf dan alleen liefs en je naam op.
Het gaat om het gebaar wat je maakt.

Bied afleiding

Even 15 of 30 minuten niet aan het verdriet denken, kan al heel fijn zijn voor iemand die midden in de rouwverwerking zit.  Zorg daarom dat je de persoon wat afleiding biedt. Ga bijvoorbeeld samen eten, sporten, maak een boswandeling of ga naar de bioscoop.

Bied steun

Misschien kun je ook voorstellen samen naar het graf te gaan en daar een kaarsje te branden. Na afloop kun je dan samen onder het genot van een warme chocolade of een glühwein praten over het verlies. Ook kun je om diegene te begeleiden in zijn verdriet iets geven wat steun of troost biedt. Bijvoorbeeld troost verlichting, of een notitieboek.

We hopen je enkele ideeën te hebben gegeven om iemand uit je omgeving in deze lastige periode een hart onder de riem te steken.

Heb je zelf nog suggesties om een nabestaande steunen rond de feestdagen vanuit je eigen ervaring, deel deze dan hieronder met de lezers van ik rouw van jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 55 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies