Een jaar na het overlijden

een jaar na het overlijden

Een geliefd persoon is overleden en de dag nadert dat het precies een jaar geleden is. Is dit is een dag waar je tegenop ziet? Of gebruik je deze dag om even extra stil te staan bij de overleden persoon. Hoe was hij/zij? Hoe was afgelopen jaar zonder hem of haar? De pijn van het gemis van de geliefde persoon blijft. In verloop van tijd worden de scherpe randjes over het algemeen minder. Bij de een komt dat moment na een jaar. Bij de ander duurt dit langer of korter.

Na het overlijden zijn precies een jaar later alle belangrijke momenten van een jaar voorbij gekomen. De verjaardag van de overleden persoon, jouw verjaardag of van de kinderen. Sinterklaas, Kerst en vakanties zijn nu allemaal een keer voorgekomen zonder de overleden persoon. Dit zijn de moeilijke momenten die continu het gemis van deze persoon zullen benadrukken.

Wat kun je doen een jaar na het overlijden?

Er zijn veel dingen die je zou kunnen doen om de overleden persoon met een glimlach te herdenken. Zolang het belangrijkste maar is wat voor jou goed voelt. Misschien wil je er wel helemaal niet bij stilstaan of ben je liever alleen. Bedenk dan dat, dat ook helemaal goed is. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Hieronder vind je enkele suggesties van ons:

 • Organiseer een bijeenkomst met vrienden en familie. Dit kun je vorm geven op een manier die bij jou past. Je kunt met een groep mensen afspreken bij het graf/uitstrooiplek van de overleden persoon, een bloem neerleggen en een kaarsje aansteken. En daarna met z’n allen thuis een hapje eten en herinneringen delen. Je kunt ook gezamenlijk een activiteit ondernemen die de overleden persoon graag deed. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, barbecueën of uit eten gaan zijn.
 • Maak een mooi herdenkinsplekje in huis als je dit nog niet hebt. Sluit het verdrietige jaar af en maak een mooi plekje waar je de nabijheid van de overleden persoon kunt voelen. Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan.
 • Ga door de gedenkkist of het gedenkdoosje heen. Bekijk de spullen en de herinneringen die jij van de overleden persoon hierin verzameld hebt.
 • Schrijf een mooi verhaal of herinneringen. Een mooi moment als je stil staat bij het afgelopen jaar om dat in een brief naar de overledene of in een notitieboek te schrijven. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen.
 • Maak een fotoalbum. Wellicht ben je gedurende het jaar allemaal foto’s tegengekomen van de overleden persoon. In dozen, in lades, op je telefoon of bij vrienden. Verzamel deze foto’s of druk ze af en geef ze een mooi plekje in een fotoalbum.
 • Bedank je omgeving die jou afgelopen tijd zo heeft gesteund. Dit kan heel simpel door een berichtje, kaartje of belletje. Maar je kunt er ook wat bijzonders van maken door ze persoonlijk te bedanken door bij ze langs te gaan of het bedanken tijdens een gezamenlijke bijeenkomst.
 • Plant een (herdenkings)boom of struik in de tuin. Kies een mooie boom of struik die op dat moment in de bloei is, zodat hij volgend jaar op het zelfde moment weer in bloei is.

Wat kun je doen voor een nabestaande die een jaar geleden iemand is verloren?

Indien een dierbare in jouw omgeving iemand een jaar geleden is verloren, kan het fijn zijn iets te doen. Een klein gebaar of kattenbelletje wordt al erg gewaardeerd.

 • Stuur een berichtje om sterkte te wensen op deze dag
 • Stuur een mooie kaart met een gedichtje of een tekst uit je hart
 • Bied aan om die dag samen te zijn met diegene. Misschien wil diegene liever niet alleen zijn die dag en vindt hij/zij het moeilijk om te vragen.
 • Geef de nabestaande een kleinigheidje om te laten zien dat je er voor ze bent. Bijvoorbeeld een bijzondere waxinelichthouder of notitieboek.

Zoals we eerder al zeiden, dit zijn slechts suggesties. Iedereen pakt de sterfdag van een naaste op zijn eigen manier aan. Een manier die goed voelt voor jou. Laat je inspireren door de ideeën die hier staan. Of deel hieronder in de opmerkingen de manier hoe jij dit hebt gedaan precies een jaar na het overlijden. Deze ideeën kunnen andere lezers helpen.

3 reacties op “Een jaar na het overlijden

 1. dory bijl zegt:

  Marelle Boersma is een gevierd schrijfster , zij geeft echter ook schrijftrainingen. zij heeft mij geholpen een groeiboekje te maken over mijn overleden zoon. Hier komen alle fijne momenten in, want vaak komen die zo maar op allerlei momenten binnen vallen.
  Hoe begin je een verhaal? wat zet je er wel in en wat niet? wat wil je er mee? en voor wie?
  Mij heeft het zo geholpen, en er komen nog steeds gebeurtenissen bij, die ik bijna vergeten was, en door een kleine aanleiding weer boven komen drijven.
  Marelle heeft schrijfweken, weekenden, google haar eens (Marelle Boersma schrijfcoach) en informeer! Een mooi verhaal is meer dan losse woorden..Het heeft mij
  heel dicht bij mijn overleden zoon gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 90 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies