Een gedenkdoosje maken

Een gedenkdoosje maken

Als een dierbare is overleden ervaar je een gevoel van leegte. Veel dingen in en om het huis doen je denken aan de overledene en het gemis wat diegene achterlaat. Om een speciaal plekje te creëren waar je de overledene kan gedenken kun je een gedenkdoosje of gedenkkistje maken.

Een gedenkdoosje is een doosje waarin je persoonlijke spullen en herinneringen van de overleden persoon in kunt bewaren. Herinnering zijn het belangrijkste wat je nog hebt na het overlijden. Door een gedenkdoosje te maken kun je deze herinneringen blijven koesteren.

Je kunt de energie van de overledene voelen door bij het gedenkdoosje te zijn, maar het kan ook heel fijn zijn om zo nu en dan door de herinneringen heen te gaan en ze uit het gedenkdoosje te halen.

Verdriet een plekje geven

Het geven van een plekje aan je verdriet is een proces. Begin met het kiezen van het soort gedenkdoosje dat bij jou en de overledene past. Vervolgens bepaal je voor jezelf welke dierbare herinneringen je wilt gebruiken. Vervolgens kun je met deze herinneringen het gedenkdoosje inrichten. Naast dat je in jezelf op zoek bent naar het een plekje geven, maak je met een gedenkdoosje ook letterlijk een plekje van het verdriet.

Wat bewaar je in een gedenkdoosje?

Je kunt bewaren in een gedenkdoosje wat je zelf wilt, niets is te gek. Het gaat er om wat jou helpt om de ander een plekje te geven. Om je op weg te helpen geven we hieronder een paar voorbeelden:

  • Sieraden (horloge, (trouw)ring, kettinkje, manchetknopen)
  • Een plukje haar
  • Een paar foto’s
  • De rouwkaart en het bedankt kaartje
  • Een quote die je doet denken aan de overledene, of die jou een goed gevoel geeft
  • Een kledingstuk (sjaaltje, stropdas, favoriete kledingstuk – afhankelijk van de grootte van het herdenkdoosje).
  • Gedroogde bloem uit het rouwstuk of rouwboeket.
  • Een beetje as van de overleden persoon (bewaar dit wel in een speciaal as zakje of as buideltje)

Waar zet je een gedenkdoosje neer?

Je zet het gedenkdoosje neer op een plek die voor jou fijn voelt. Dit kan zijn in de slaapkamer, de woonkamer of op het herdenkingsplekje of altaartje in huis. Het kan ook zijn dan je het doosje gemaakt hebt, maar het moeilijk vindt om er steeds mee geconfronteerd te worden. Bewaar het doosje dan bijvoorbeeld op zolder of bij een dierbare vriend. En pak het gedenkdoosje erbij als je er behoefte aan hebt of er aan toe bent.

Soorten gedenkdoosjes

Gedenkdoosjes zijn er in veel soorten en maten. Maar ook in verschillende materialen. Zo kun je kiezen voor een doosje van glas, waardoor de herinneringen die er in liggen zichtbaar zijn. Ook kun je er voor kiezen om een dicht doosje te kiezen van papier of hout. Zo zijn de herinneringen niet altijd zichtbaar, alleen als jij het doosje opent en de herinneringen er uit haalt.

Sterkte met het maken van jouw doosje vol herinneringen!

Bijzondere gedenkdoosjes


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ikrouwvanjou.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 55 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies